1. marraskuuta 2010

Saatana saapuu musiikkimessuille

Vietin eilisen päivän käyden sisäistä kamppailua siitä, mitä minä nyt oikein sanoisin WCS-karsinnoista, enkä ole oikeastaan vieläkään löytänyt vastausta kysymykseeni. Päätin nyt kuitenkin kasata ajatuksiani sen verran, että saan jonkin sortin merkinnän aikaan ennen kuin unohdan puolet asioista, sillä niin käy harmillisen usein kun tapahtumasta on kulunut aikaa viikko tai kaksi.

Osallistuimme tosiaan Voronan kanssa karsintoihin, hahmoinamme Trinity Bloodin Cain ja Isaak. Puvun valitsemisesta ja tekemisestä teen myöhemmin erillisen merkinnän, joten en puutu siihen nyt sen kummemmin.

Vorona sanoikin jo sanottavamme messujen tiloista: lava oli huono niin instrumenttien kuin tumman taustankin takia ja tuoleja salissa oli jostain syystä älyttömän vähän, mutta pukuhuone oli valtava! Se olikin onni, sillä en mahdu edes kulkemaan normaalisti oviaukosta pukuineni, saati sitten pukemaan sitä jossain kolmen neliömetrin kopissa. :D Ja tosiaan, ne "paremmat valot" eivät todellakaan olleet paremmat valot, sillä ei niitä lupailtuja efektejä sitten koskaan saatu. Edellisvuosien sali oli sopinut omalle esityksellemme paljon paremmin. Kirja-/musiikkimessut ovat myös paikkana hieman kyseenalaiset johtuen siitä, että sinne ei tule kuin kourallinen cospaajia, ja tämä tuntuu näkyvän osallistujamäärissäkin. Kuusi paria oli tulossa, mutta vain neljä saapui paikalle. Neljä on pahin mahdollinen parimäärä, sillä vain yksi ei sijoitu. En tiedä, onko sijoitusjärjestelmää mahdollista muuttaa samana päivänä, mutta esimerkiksi jaettu kolmas sija ei olisi kuulostanut niin pahalta. Kenties tilanteeseen olisi osattu varautua, jos kaksi paikalle saapumatonta paria olisivat itse ilmoittaneet asiasta etukäteen – nyt asia selvisi vasta, kun parien perään soiteltiin aamulla.

Tiedän, etteivät kaikki pitäneet esityksestämme, mutta minähän en alistu olemaan huono tuosta vain vaan sanon jotain sen puolustukseksi. Tiedän nyt paremmin kuin hyvin, että se oli liian vaikeaselkoinen, ja sitä pelkäsimmekin jo ennen kisaa. Haluan kuitenkin sanoa, että jossain siellä vaikeaselkoisuuden takana oli oikeasti idea. Se ei ollut vain satunnaista heiluntaa, vaikka se siltä saattoikin näyttää. Valitettavasti se ei saisi näyttää siltä, eikä kolmen kuukauden harjoittelumme vaikuta siihen, mitä esitetään – ainoastaan siihen, miten esitetään. Pelkät hahmovalintamme tekivät koko esityksen suunnittelusta hankalaa, kun ulos rajautuivat automaattisesti niin asein taistelu kuin ystävyyskin. Kaiken lisäksi Cain ja Isaak ovat esiintyneet mangassa niin hurrrrjjjan paljon, että "täydellisen" hahmokuvan rakentaminen ilman omaa pohdintaa on käytännössä mahdotonta. (Romaaneissa olen törmännyt vasta Isaakiin, ja animesta ei edes puhuta.) Oma oli toki valintamme, mutta siitä tosiaan lisää myöhemmin.

Vaikka esitys ei loistanut, niin itseriittoiseksi leimaamisen uhallakin totean, että pukuni suhteen en kumartele yhtäkään toista kisaajaa. Vielä puoli vuotta sitten en uskonut, että siitä tulisi yhtään mitään, mutta kappas kummaa, sehän pysyy kasassa eikä se oikeastaan näytäkään pahalta. Naamaani ei lasketa pukuun. Tarkoitukseni oli pitää tarkkaa kirjaa puvun budjetista ja siihen käytetystä tuntimäärästä, mutta ensimmäisen kohdalla laskuni menivät lopulta sekaisin ja toisen kohdalla luovutin alkuunsa, kun pelkkien siipipohjien tekeminen kesti ja kesti. Viitteenä työmäärään voisin sanoa, että sen niskassa olevan piikkihärpäkkeen pohjamaalaaminen – siis kaksi kertaa per puoli – kesti suunnilleen neljä tuntia. Ajattelin myös laskea, montako erillistä osaa puvussani on, sillä hihitin kovasti kun yhdessä vaiheessa lattiallani oli 109 erilaista pikkuosaa maalausta odottamassa...

Palautetilaisuudesta jäi positiivinen fiilis! Palaute oli erittäin tehokasta ja käyttökelpoista ja olin onnellinen, että puvustani pidettiin. Yhdestä sen osasta tosin ei, mutta ajattelin kyllä itsekin hajottaa sen puunuijalla kunhan saan uuden tehtyä... Kyseessä on siis selässä riippuva vuohen pääkallo, joka ei onnistunut ihan niin kuin olisi pitänyt. Se, ettei ero ensimmäiseksi ja toiseksi tulleiden parien välillä ilmeisesti ollut suuri, on kaksiteräinen miekka. Toisaalta on hienoa tietää, että ihan perusteetonta kisaan osallistuminen ei ollut – toisaalta harmittaa niin vietävästi, kun tietää, että esitystä parantamalla tilanne voisi olla toinen. Vaihtoehtoisesti tilanne voisi olla toinen, jos puvuilla olisi enemmän painoarvoa. Isäni itse asiassa ihmetteli, minkä takia esitys on pukua tärkeämpi, ja onhan se sinänsä jännä juttu jos miettii, että cosplay on ennen kaikkea niitä pukuja. Itseäni tosin on kismittänyt aina enemmän se, että varsinkin WCS-finaalin tasoisissa kisoissa näyttää joskus siltä, että hienoimmat/isoimmat/lukumäärällisesti suurimmat lavasteet voittavat, sillä eihän niillä ole välttämättä mitään tekemistä itse pukujen kanssa. Mutta en nyt ihmettele minkään valtakunnan arviointikriteerejä sen enempää. Älkää myöskään käsittäkö väärin – pidän esitystä tärkeänä, pelkät puvut eivät riitä.

Minua jäivät kalvamaan myös useampi arviointikriteereihin periaatteessa liittymätön asia, joilla ei sinänsä ole merkitystä ja joita ~suuri yleisö~ ei näe, mutta jotka harmittavat kun ne itse tietää. Jotten kuulosta liian katkeralta, haluan tehdä nyt selväksi, etten ihan oikeasti ole pettynyt voittajiin vaikka tekstini sävy saattaa kuulostaa muulta. Esitystä oli hauska katsoa, Vashin proppi oli huuuuge ja Rai-Dein itse tehty hattu oli jotain niin hienoa! :D En silti olisi hävennyt, jos se voitto olisi napsahtanut meille. Puvun tekeminen oli joskus mielettömän rankkaa henkisesti, kun erinäisten asioiden takia oli sellainen olo, että toiseksi jäädään kuitenkin. En kuitenkaan suostunut luovuttamaan vaikka välillä kaikki tuntuikin turhalta. Ei se ollut turhaa. Cain on tähän asti ollut suurin unelmani cosplay-pukujen saralla, ja nyt se on tehty. Sen takia oloni onkin nyt jotenkin tyhjä – mitä minä suunnittelen seuraavat kaksi vuotta? Seuraavat kaksi viikkoa saan ainakin suunnitella niitä useita koulutehtäviä, joita siirsin karsintojen takia. Pari tenttiä, lyhyt seminaarityö, verkkotehtäviä, esitelmä, virtuaalikursseja ja opintopäiväkirjoja... Kaikkea sitä pieni ihminen tekeekin cosplayn takia.

Jos muuten haluatte tietää jotain puvustani, voitte heittää kysymyksiä jo nyt ja vastaan niihin sitten pukumerkinnässä. Toisaalta mieleni tekisi olla ilkeä ja pitää kiinnitysmekanismini ammattisalaisuutenani, mutta no, menin jo tuomareille ne paljastamaan joten enpä taida jaksaa salailla. :D Oli muuten oikeasti vaikeinta keksiä, miten ihmeessä saan siivet pysymään kiinni, kun viitan läpi on hieman hankala alkaa laittaa mitään nauhoja olkapäiden ympäri. Mutta siitä sitten kunhan saan kaivauduttua pois tiiliskivikirjojen alta!

5 kommenttia:

 1. WCS-kisoissa esitys on painottunut jo siksi että arviointikriteereissä se on yhtä tärkeä kuin puvut. WCS on sen verran kokonaisvaltainen cosplay-kisa että siellä täytyy olla tiivis ja loistava paketti kaikin puolin. Teillä jäi esitys nyt vähän voittajia jälkeen, vaikka muilla osa-alueilla olitte aika tasoissa (ainakin minun silmissäni).

  Japanissakin on kyllä huomattu tuo proppi/lavasteongelma. Viime vuosi taisi olla vähän turhan pöhöttynyt sillä alueella, koska tänä vuonnahan propeille on selkeät rajoitukset ja säännöissä mainitaan ettei niitä arvioida. Viimevuotiset lentävät brasilialaiset ja thaimaalaiset moottoripyörät taisivat olla jo ihan liikaa. Parempi näin, inhottaa jos kisa muuttuu välineurheiluksi lavasteiden kanssa, jolloin kilpaillaan paljon myös siitä kuka saa eniten sponsorirahoja ja pystyy pukujen lisäksi tekemään kaikenmoista härpäkettä.

  VastaaPoista
 2. Olen paha lapsi enkä vieläkään ole jaksanut tutustua Trinity Bloodiin, mutta ei vaan minusta esityksenne näyttänyt pelkältä heilumiselta. :c Tai ehkä se, etten tuntenut hahmoja juuri auttoi tekemään omia johtopäätöksiä? Erityisrakkautta sille voodoo-nukelle ja ehdottomasti puvuillenne. Osallistukaa ihmeessä karsintoihin uudestaan. *w*

  VastaaPoista
 3. Iris,
  Jep, niinhän se on. Cosplay koostuu yhtä lailla sanasta "play" kuin sanasta "costume". Kuten totesinkin, se lavasteongelma on kauempana cosplaysta, ja uudet säännöt toivottavasti poistavat sitä. Olen samaa mieltä, välineurheilu ja sponsorikilpailu eivät ole se paras osa kisoja.

  Voittajaparin esitys oli kyllä ehdottomasti parempi, pakkohan sitä oli hymyillä hidastukselle ja muulle. :D Oli vain tarve päästä sanomaan, etten silti pidä omaakaan suoritustamme erityisen heikkona. Kirjoittaminen auttaa myös selvittämään omia ajatuksiaan ja näin ollen pääsemään yli niiden ajattelusta, joten nyt voin siirtyä nykyhetkeen ja tähyillä tulevaa.

  Kiitän vielä tuomaripalautteesta! Jos nyt tekisimme esityksemme uudestaan, uskon, että osaisimme tehdä siitä paremman. Eli kun tulee aika nousta lavalle seuraavan kerran, osaamme toivottavasti tehdä jotain paremmin. :)

  Wepi,
  Tutustumattomuus voi olla myös itsesuojelua, jos haluaa välttää tekemästä TB:n taidekirjapukuja... 'D Mutta se on kyllä ihan tutustumisen arvoinen sarja! Suosittelen mangaa tai romaaneja animen yli jo pelkkien källien animepukujen takia.

  Kiitos~ ;w; Luin erään vähän ikävän kommentin, joten halusin sanoa jotain omasta näkökulmastani. On vaikea nähdä esitystä ulkopuolisen tai sarjaa tuntemattoman silmin vaikka yrittäisikin, mutta tuntemattomuus toki antaa armoa hahmosuhteiden kohdalla. Esitystä suunnitellessamme jouduimme tosin vetämään itsekin aika paljon johtopäätöksiä hahmojen suhteesta. 'D

  Ensi vuosi päätyy taatusti harkintaan, mutta ei ihan vielä - voisin ensin siivota ympäriinsä levitetyt maalit ja softikset sekä siirtää puvun paikalleen, se jäi hyvinkin pitkälti eteiseen makoilemaan kun tulin eilen kotiin. :DD

  VastaaPoista
 4. Harmi etten itse päässyt messuille, vaikka tarkoitus oli tulla (vihdoin ja viimein), mutta kyyditys ongelmia sattuu aina.
  Harmillista tosiaan oli, että pareja oli vain se neljä. Toivottavasti ensi vuonna kuitenkin olisi enemmän kisaajia. Mutta näin tapahtuman kuvia selatessa, voin vain todeta, että olet jaksanut tehdä hyvin nuo kaikki yksityiskohdat ja jälki muutenkin on todella siistin ja huolellisen näköistä. Kannattaa siis varmasti ensi vuonnakin osallistua karsintoihin :)

  Ihania kysymyksiä~~
  Sitten kiinnostaisi kenkien osalta tietää moinen asia, minkälaista materiaalia käytit tuossa kärkiosassa?(softista?)
  Ja sitten noista armoreista hieman mistä/minkälaisista materiaaleista ne on tehty?

  VastaaPoista
 5. Yaci,
  Toivotaan, että karsinnat vaihtavat tapahtumaa jotta paikalle saadaan sekä enemmän kisaajia että yleisöä.
  Kiitos paljon~! Hyvä jos tuli hyvä. :D Ensi vuoden pohdintoja on jo aloiteltu, mutta olemme tällä hetkellä hyvinkin pitkälti jumissa hahmovalinnan kanssa.

  Vastaus kaikkeen on... juuri se softis. Panssarit vahvistin vielä liimalla, jotta niistä tuli tukevampia. Kaikessa lyhyydessään asia on näin, yritän selittää vähän tarkemmin kunhan saan kirjoitettua puvuntekomerkinnän (toivottavasti vielä tällä viikolla). :>

  VastaaPoista