14. maaliskuuta 2010

Asun takana on vain ihminen

Olen jo jonkin aikaa tiennyt tulevani ennemmin tai myöhemmin kirjoittamaan tänne aiheesta cosplay ja ulkonäkö. Huomattuani, ettei 30STM:n keikan jälkeisenä päivänä saa aikaan mitään enemmän hyödyllistä (= asun ompelua tai kirjoituksiin lukemista), päätin sen hetken koittaneen nyt. Tai ainakin kohta, kunhan lopetan Tales of Eternian pelaamisen...
... No niin, asiaan. Käsittelen aihetta oman peilikuvani kautta.

Cosplayn idea on pukeutua joksikin hahmoksi tai henkilöksi ja yrittää näyttää esikuvaltaan mahdollisimman paljon. Tämä johtaa ristiriitaan hahmon ja cossaajan ulkonäöllisissä eroissa - vaikuttaako cossaajan geeniperimä tämän harrastukseen?

Vastaus kysymykseen on kyllä - samakin asu näyttää erilaiselta sen kantajasta riippuen. Mutta. Me kaikki saamme itse päättää, onko meille tärkeämpää asun vai asussa hyppivän henkilön oikeanlainen ulkokuori. On ihmisiä, joiden mielestä vain kauniit aasialaiset saavat cossata. Minä en kuulu kyseiseen joukkoon. Miksikö? Sitä ei liene vaikea arvata. Mutta kerron kuitenkin.

Olen 162-senttinen tyttö. En ole kaunis enkä laiha. Suurin osa hahmoista, joihin tai joiden asuihin ihastun erityisen paljon, ovat vähintään 175-senttiä bishouneneita. Miehiä, pitkiä, kauniita, laihoja. Kaikkea sitä, mitä minä en ole. Jos kauhistuisin aina nähdessäni naamastaan hahmolta vähän vähemmän näyttävän ihmisen, niin kuinka minä sitten itse pystyisin pukeutumaan edellä mainitun hahmotyypin asuun ja vielä hymyilemään, että tämähän on hauskaa?

En kuitenkaan yritä väittää, ettei ulkonäöllä ole minulle merkitystä asun kannalta. On sillä, koska minulla on silmät päässäni. Katsoessaan cossaajaa näkee väkisinkin myös itse ihmisen, ei pelkkää asua. (Tämän ongelman voi toki kiertää olemalla meccha, jolloin oma pärstä ja kroppa eivät pääse vaikuttamaan kokonaisuuteen.) Olen kuitenkin myös huomannut, että nätti naama ja huonosti tehty puku näyttävät silmissäni paljon pahemmalta kuin vähemmän nätti naama ja hyvin tehty puku.

Minua henkilökohtaisesti eniten koskeva asia hahmoissani on varmaankin pituus, koska en tosiaan ole mikään lyhtypylväs. Viime aikoina olen jopa päättänyt tehdä muutaman hahmon, jotka joko sopivat pituudelleni tai joilla on sopiva pituusero parini hahmoon. En tosin ole välttämättä turhan tarkka edes pari- tai ryhmäcosplayn yhteydessä - Sync ja Ion katsovat maailmaa oikeasti samalta tasolta, kun taas Rem ei taida olla Misaa lyhyempi. (Tässä yhteydessä voidaan unohtaa se, ettei Rem ollut asunakaan mikään maailman taidokkain...) Pituuserojen häiritsevyydessäkin on toki eroja - ei ne Mellon ja Mattin väärät pituudet ole niin huomattava juttu kuin se Rem ja Misa.

Pituusongelmiakin voi toki kiertää, mutta se ei aina ole se kaikista järkevin vaihtoehto. Lyhyt Kanda tai järkyttävän korkeat korot/platformit, make your choice!

Itsessäni myös kiinnitän huomiota siihen, että minulla on lantio - kas kummaa, sinulla ei varmaan ole! Naisen lantio nyt sattumoisin on yleensä miehen lantiota leveämpi. Kaikissa asuissa se ei ole ongelmallista - toisissa taas on. Haluaisin kovasti joskus cossata esimerkiksi Zombie-Loanin Shito Tachibanaa. Ikävä puoli vain on se, että miesten puku ei välttämättä ole crossausta parhaimmillaan päälläni. Eikä varsinkaan, jos hahmo on laiha poika, kuten se tuppaa useimmiten olemaan. No, ehkä jonain päivänä nielen kyseisen ongelman ja pistän asun kasaan - tai sitten teen sen ihanan taidekirjaversion, jossa Shitolla on älyttömän kaunis kiinalainen puku ja viuhka. Ei toki sillä, että se tällä naamalla näyttäisi niin nätiltä, mutta aina ei voi voittaa.

Lantion leveyttä voi tietenkin häivyttää vyötärön leventämisellä, mutta en nyt sitten tiedä, onko Lelouch silloin yhtään uskottavamman näköinen - hahmo kun on piirretty epäinhimillisen laihaksi. Sen sijaan tissit voi aina lytätä kasaan, ja tarpeeksi pienellä kuppikoolla se voi jopa onnistua aika hyvin! Sopii minulle oikein hyvin, koska harvemmin edes potentiaalisten asujen listalle pääsee naishahmoja.

Tarkoituksenani oli myös pureutua naamaan, mutta tajusin, että voin lyhentää asian näin: naamani on rupinen ja pallonenäinen, en osaa meikata. Jos täydellisiä kasvoja rakastavat ihmiset haluavat nyrpistää nenänsä, niin antaa palaa vaan.

Ilmaisenpa nyt vielä mielipiteeni laihuudesta. Itse olen tosiaan melko normaalin kokoinen ihminen - en erityisen laiha enkä lihava. En kuitenkaan tarpeeksi laiha sitä unelma-asuani Kujaa varten. Mitä ihmisten ympärysmittään tulee, näen lähinnä ihmisen omana asiana päättää, millaisessa asussa astuu ovesta ulos. Minä tosiaan vältän vatsaa/reisiä paljastavia asuja niin kauan, että joku kaunis päivä otan itseäni niskastani kiinni ja alan kuntoilla - niin siis jos alan. Valitettavasti itsekurini ei ole samurain tasoa, vaikka Kuja ja Testament kuuluvat ehdottomasti toiveasujeni kärkisijoille. Mello nyt vielä meni jotenkuten ja Shienillä oli sideharsot, mutta en nyt ihan puolialasti kehtaa hyppiä coneihin tällä mahalla. Voin sanoa, että se Mellokin otti jo koville, mutta päätin kuitenkin tehdä sen.

4 kommenttia:

 1. Aika itsekriittistä näin mun kannalta katsottuna. No, ei kukaan taida olla itseensä tyytyväinen.

  Mutta, siis oot oikeesti 162? Kun mä oon muka sit vaan sentin sua pidempi. Oon aina aatellu et oisin ees vähän enemmän pidempi. Joo oon sekava, enkä nyt millään muotoa vähättele sun pituuttasi. Samassa veneessä tässä ollaan. :)

  Vihdoin osasin (ts. sain aikaseksi) alkaa lukea tätä ihan lukijana tolleen you know. Oon HIDAS, pahoittelen.

  Onnea äidinkielen esseeseen, sitä tarvitaan. Ainakin mä tarvitsen, koska en osaa mitään ;<. Hihhei.

  VastaaPoista
 2. Itsekriittisyys on ilomme. o/ Eiku...

  Kyllä mä ainakin muistaakseni olen sen 161,5-162. Ehkä se hämää, kun on tottunut näkemään mua korkeilla pohjilla enemmän kuin normikengillä. :D

  Myös hitaus on ilomme. o/

  Onnea sullekin~ En ole harjoitellut kuulakärkikynäilyä, muuten ihan jees varmaan... Hmm, pitääkin muuten muistaa ottaa se mukaan.

  VastaaPoista
 3. Pakko sanoa tuohon lopun naama-kommenttiin liittyen -
  kuten myös. Olen täysin samaa mieltä omasta naamastani. Tällä naamalla cosplayataan vaan söpöjä pallonaamoja - jos niitäkään, ei miehekkäitä(ja valitettavasti minua enemmän kiehtovia) hahmoja.
  Pöh.
  Pah.
  ...mutta kaikkeahan ei voi saada 8'D Haha, tätä blogiasi on ilo lukea kun siellä on asiaakin.

  VastaaPoista
 4. Emme omista animenaamaa ry. o/

  Se on mukava kuulla~ Aluksi ajattelin, että tuskin hirveästi jännää asiaa tulee mieleen - ja nyt pidättäydyn kirjoittamasta vain sen takia, että pitäisi lukea tai edes ommella. :'D

  VastaaPoista